Мисия

Подкрепяме децата и младежите в България, които развиват своя талант в науката, изкуството и спорта. Техните успехи са най-завладяващото доказателство, че всеки може да постига целите, които си поставя и сам да управлява съдбата си. Нашите приоритети са:
➢ Откриване и популяризиране на постиженията на талантливи български деца и младежи. Създаване на стимули за творческото им развитие.
➢ Присъждане на награди за млади дарования с успешни изяви, в подкрепа на усилията и стремежа им да развиват своите способности и потенциал.
➢ Реализиране на партньорства за включване на талантливи младежи в програми за професионалната им реализация и в обществени дейности с градивен социален ефект.
➢ Създаване на общност за обмен на идеи и взаимодействие между младите дарования в Република България.
Основните дейности на Фондация Енчо Керязов са свързани с Годишни награди за талантливи деца и младежи и Световно шоу на Енчо Керязов “Нощ на звездите”, посветено на призьорите в Годишните награди.

Основател

Роден в семейството на учители, Енчо Керязов се запознава с акробатиката на 6-годишна възраст.

 

Силният му темперамент, обаче го насочва към цирковото изкуство, а енергията му го изтласква извън границите на България.

Така в годините първо като акробат, а след 2000 г. и със самостоятелна кариера на еквилибрист, Енчо Керязов завладява големите арени на някои от най-добрите циркове в света.

Носител е на множество престижни награди, сред които два пъти „Цирков артист на годината“, веднъж в Холандия а след това и в Германия, „Сребърна звезда“ – Франция и „Сребърен клоун“ на световния цирков фестивал в Монте Карло.

Приет е в Галерията на легендите на Световното акробатично общество, на пищна церемония в Лас Вегас. А в България е вписан в първото издание на енциклопедията „1000 причини да се гордеем, че сме българи“.

През 2011 г. става лице на австрийска пощенска марка с номинал 70 евро цента. На 24 май 2012 г., в чест на Деня на българската просвета и култура и по предложение на Съюза на артистите в България, е удостоен с отличието „Златен век“.

През 2013 г. получава приза „Сребърна мечка“ на международния цирков фестивал в Ижевск, столицата на сибирската Република Удмуртрия, със своя коронен номер – силова еквилибристика. До 2016 г. работи на някои от най-звездните и впечатляващи сцени в света.

Общува с личности като принцеса Стефани на Монако, Роджър Федерер, Арнолд Шварценегер, Джералдин Чаплин и още много други. През 2010 г. основава своята фондация, за да подпомага българските талантливи деца в техния стремеж да постигат върхове в образованието, изкуството и спорта.

Управителен съвет

Енчо Керязов

Нешка Робева

Магърдич Халваджиян

Христо Мутафчиев

Красимир Стойчев