Роден в Украйна. Завършил цирковото училище в Киев.

Дами и Господа, за нас е чест да Ви представим неповторимият, облечен в червен костюм, магнетичният Андрей Иваненко!
След като завършва цирковото училище, Андрей започва гастроли из цяла Русия, със своя класически номер "висящо въже". Докато малко по-късно той попада в известния "The OLD Circus Nikulin" в Москва. Там, след дълги проучвания, трудни и изтощителни репетиции, той надгражда своя номер и създава "Спайк на провиснало въже" .
Имено с него той прави своята премиера в Европа, на световноизвестния цирков фестивал "Circus of Tomorrow" в Париж. На този изключително престижен фестивал, Андрей е награден с бронзово отличие. Освен наградата, той печели и нещо много важно - вниманието и интересът на обществото. Радва се на широка популярност и успех. Екстравагантният му образ на мъж в червен костюм, набор от шипове и бодлички, придружени с причудливо - ексцентрична хореография, обвит в авангарден вокал се превръща в негова запазена марка. Репортерите го наричат "The Prickly Red Harlequin".
След успеха му в Париж, той е поканен в известно немско вариете, където изпълнява номера си , непосредствено до публиката, като дори и при такава близост , той изпъква с висок професионализъм и прецизност на изпълнението. От тук нататък пътят му е само напред и нагоре!
Андрей Иваненко печели първа награда на Първия международен Фестивал на вариететните артисти, проведен в Касел, Германия . Печели и най-престижната първа награда на 25то издание на "Circus of Tomorrow", където е поканен лично от продуцента на Фестивала. Награден е и с втора награда в Шизука , Япония. Работи на някои от най-големите циркови арени и вариететни сцени, сред които Roncalli в Германия, D'Hiver Bouglione във Франция, Никулин в Москва, вариетета в Берлин, Франкфурт на Майн, Лайпциг, Дюселдорф и др. , а образът му става известен в цял свят.
Сега е ред да гостува и на звездната сцена на НОЩ НА ЗВЕЗДИТЕ - Арената, която посреща най-големите звезди на световния цирков и шоу елит!
Аплодисменти!